“Kolevka” dobila dve velike donacije

Dom za decu ometenu u razvoju od UNHCR-a dobio je donaciju od 40.000 evra, namenjenu opremanju kuhinje i vešeraja, dok su od Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja dobijena sredstva u iznosu od 9.000.000 dinara.

Novac iz fonda UNHCR-a dobijen je zahvaljujući dogovoru koji je sklopljen još letos i po kome je obaveza „Kolevke“ bila da obezbedi prostor gde će biti smešteni maloletni azilanti.

- Mi smo našu obavezu ispunili, u dve prostorije može biti smešteno osam lica a kolika će biti potreba još uvek ne znamo – kaže Nenad Kozomora, direktor „Kolevke“. - Za potrebe kuhinje dobili smo specijalnu pećnicu koja ima sedam funkcija, industrijski zamrzivac i specijalne stolove, dok je vešeraj opremljen industrijskim mašinama za pranje i sušenje veša i peglom.

Direktor Kancelarije za izbeglice UNHCR-a Dušan Aralica izrazio je veliko zadovoljstvo što na ovaj način sarađuje sa lokalnom zajednicom.

- Za potrebe UNHCR-a CESID je uradio jedno istraživanje kako lokalne zajednice prihvataju migrante i rezultati nisu bili nimalo ohrabrujući – dodao je Aralica. - Na ovaj način, ne smao da opremamo jedan centar, važan za celu zajednicu, već nastojimo da na neki način promenimo odnos građanstva prema migrantima, jer s obzirom na prilike, sa fenomenima migracije i azila susretaćemo se sve više.

Iz republičke kase za rad „Kolevke“ izdvojeno je 9 miliona dinara, od kojih će trećina biti iskorišćena za termoizolaciju i remont podstanice.

- Drago mi je što u ustanove socijalne zaštite u Subotici dolazimo uvek lepim povodom, a primer „Kolevke“ treba da slede i druge ustanove. Novca za njihov rad ima i biće, samo treba da se aktivnije uključe, da traže i dobiće sredstva – naglasio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Dobre saradnje ne bi bilo da lokalna samouprava aktivno ne učestvuje i ne pomaže rad ustanova socijalne zaštite.

- Pokušavamo da putem svih nivoa vlasti izvučemo što više sredstava za Suboticu, a posebno je značajna dobra saradnja svih političkih opcija jer u oblasti socijalne zaštite ne sme biti političkih podela, svi treba da imamo jedan cilj – istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

Posted in Актуелности.